World Cocktail Championships 2017 (WCC)

Sverige vann Guld och var snubblande nära dubbel Guld

Tommi Komljenovic är världsmästare i After Dinner Cocktail

Årets Bartendervinnaren Tommi Komljenovic från Jönköping representerade Sverige i WCC, i Köpenhamn som hölls 15-19 oktober och som han gjorde det!

Med sin dessertdrink ”Golden Lemon Pie” och sin presentation om att vi upplever drinkar med alla sinnen; smak, syn och känsla (även hörseln, när man hör hur god den är) vann han sin kategori. Tommi har en naturlig begåvning, utstrålning och ett lugn som fångar både domarnas och åskådarnas uppmärksamhet. Lägg därtill många timmars träning och ett erfaret team runt sig, som ser till att ALLA saker finns på plats i rätt tid. Som vinnare i sin kategori gick Tommi vidare till den så kallade ”Superfinalen”, där kategorivinnarna möts och EN utses till IBA-World Bartender of the year.

Snubblande nära dubbelguld

I Superfinalen blev poängen lika mellan de två i topp. Det som avgjorde var domarnas poäng för ”Over all impression”. En ynka poäng avgjorde där till Österrikes Mario Hofferers fördel. Intressant att båda använde sig av ätbart guld antingen i, eller utanpå drinken.

Flair – Enda landet utan att spilla en droppe

Christoffer Gürow Lundkvist som var med för andra året i rad landade på 15:e plats av 40 deltagare. Trots att vi läst regelverket noggrant så hade vi feltolkat reglerna runt flasketiketter och fick kraftigt poängavdrag för avsaknad av etikett på ett par flaskor. Kan verka hårt men nu vet vi bättre för framtiden. Christoffer är verkligen ett namn att lägga på minnet för framtiden!

Logo_WCC_Tokyo_2016_def

Snabbfakta

World Cocktail Championships (WCC) är en världsomspännande cocktailtävling. I år deltog 65 länder och varje land får lov att skicka två bartenders att delta, en klassisk bartender och en flairbartender.

I Flairbartending bedöms de tekniska genomförandet och showens underhållning. Dessa bartenders är jonglörer och idrottsmän av klass. Även deras drink bedöms men påverkar endast slutpoängen med ca 25 %.

Klassiska bartenders delas upp i fem drink kategorier där en världsmästare i varje kategori utses. Kategorierna lottas i förväg. Kategorier och vinnare:

 • Before Dinner Cocktails
  • Mario Hofferer, Österrike
 • After Dinner Cocktails
  • Tommi Komljenovic, Sverige
 • Sparkling Cocktails
  • Jan Teska, Tjeckien
 • Longdrink
  • Damiano Pezzi, Danmark
 • Bartenders Choice Cocktails
  • Rastislav Kubán, Slovakien

RECEPT

Tommi Komljenovic, SWE (After Dinner cocktail)

Golden Lemon Pie

2 cl Sipsmith Gin

3 cl De Kuyper Butterscotch

1 cl Giffard Limoncello

1,5 cl Teisseire Jucci Citron

2,5 cl Färskpressad citron

1 barsked Lemon Curd

 

Mario Hofferers, AUS (Before Dinner Cocktail)

Rosé Sissy

3,5 cl Finlandia Vodka

1 cl Giffard Sangria

2 cl Schlumberger Sparkling, Brut

1 stänk Angostura Bitter

1 stänk Guld

 

Christoffer Gürow Lundkvist, SWE (Flair)

Northern Blizz

3,5 cl Geranium Gin

1,5 cl Giffard Fleur de Sureau Sauvage

2 cl Monin Raspberry

3 cl Färskpressad lime

5 cl Fentimans Ginger Beer