Årets Bartender 2020

Pga rådande Covid-19 situation så har större förändringar gjorts i uttagningarna för årets tävling. Läs här hur arrangörerna har hanterat situationen.

 

Mitt under brinnande kvaluttagningar stängdes Sverige och flera andra länder ned, pga Covid-19. Vi som arrangör av tävlingen ställdes inför flera dilemman om hur vi skulle göra med tävlingen. Det är många aktörer inblandade som påverkar vårt handlande och ganska snabbt landade vi i en avvaktande position gällande finalen av Årets Bartender. Däremot ville vi på något sätt ge möjlighet till de kvarvarande deltagare som ännu ej fått presentera sina drinkar att få göra det, trots inställda kvalarrangemang. En plan skapades och enskilda kval genomfördes mellan 20-29 mars.

Den 29 mars hölls så de sista presentationerna och en jury som videogranskat alla bidrag har satt sina poäng. Smak och doft har bedömts av tävlingsgeneral Mikael Berglund Hveem, som hanterat de flesta enskilda kvalen. samt av SBG-ordförande Ch Ridderstråle som tagit hand om östra landsänden. Lokala smakdomare har använts då det funnits möjlighet. ”Smaken utgör en stor del av bedömningen, men stor vikt ligger även i den muntliga presentationen, bartenderns teknik, hygienaspekten i dessa tider samt drinkens utseende, vilket fungerat bra att döma via video”, säger Mikael.

Ursprungsplanen var att ge ut åtta guldbiljetter direkt efter kvalen och låta juryn utse fyra wild cards, dvs totalt tolv finalister. Istället har nu sju finalister fått guldbiljetter och är klara för final, när och var den nu blir av. Övriga platser väntar vi med tills läget har förbättrats och nya planer kan sättas i verket.

 

arets-bartender-sideSju av tolv finalister i slumpvis ordning:

David Berfner, The View, Riverton Hotel i Göteborg

Dennis Kronqvist, Hörnet i Karlstad

Jeanette Ahvander, Mando Steakhouse i Malmö

Morgan Karlsson, The Nest, Downtown Camper by Scandic, Stockholm

John Söderberg, Steampunk i Göteborg

Hampus Haglund, Marstrands Havshotell

Helena Brodin, White Oak i Malmö