Svensk kammade hem titeln Best Bartender of the World 2022

Cocktail VM, som går under namnet World Cocktail Competition (WCC) arrangeras av föreningen International Bartender Association med sina 64 medlemsländer världen över. Under pandemin ställdes tävlingarna in 2020 och 2021. Under uppehållet har IBA passat på att totalt förändra tävlingsformatet och är nu kanske den tuffaste av alla bartendertävlingar som kräver enorm kunskap och erfarenhet av de tävlande.

Andrew Watson flyttade till Sverige för ett antal år sedan och bor med sin familj utanför Norrköping. Samma år som flytten skulle han faktiskt ha representerat Australien i Cocktail-VM, men fick stå över då han var på väg att byta nationalitet. Nu, fem år senare ställda han upp i Svenska Mästerskapet, Årets Bartender, och vann i en mycket stark konkurrens.

 

Så har tävlingen gått till:

Första steget gjordes på hemmaplan i Augusti då de tävlande utifrån en stor ingredienslista med både alkoholhaltiga och alkoholfria produkter skulle skapa en helt ny drink i en viss drinkkategori. Deltagarna hade tilldelats en kategori genom lottning, Sverige skulle skapa en ”Sparkling Cocktail”. Förutom ingredienslistan får bartendern använda sig av EN hemgjord produkt. I varje kategori fanns 12-13 deltagare och de tre med högst poäng från grundomgången gick vidare till nästa steg där skriftligt kunskapsprov, blinda smak- och doftprov samt Speed Challenge väntade. Endast de fyra bästa gick sedan vidare till superfinalen där en helt ny drink skulle skapas. För uppdraget fick man några timmars tid att fundera och laborera. Andrew var kreativ, bland annat plockade han bananblad vid hotellpoolen som han infuserade i ljus rom. Mer om det finns i nedan pressrelease.

Sverige står sig bra internationellt:

De senaste åren har det gått väldigt bra för Sverige i WCC och andra bartendertävlingar. Nedan resultat från 2015 och framåt:

  • 2015 GULD i Longdrink & vinnare av titeln Världens bästa bartender 2015 – Dosa Ivanov från Göteborg
  • 2016 Oplacerad
  • 2017 GULD i After Dinner Cocktail – Tommi Komljenovic, Jönköping
  • 2018 Oplacerad
  • 2019 BRONS i Bartenders Choice – Tommi Komljenovic, Jönköping
  • 2020 Inställd pga pandemi
  • 2021 Inställd pga pandemi
  • 2022 GULD i Speed Challenge & vinnare av titeln Världens bästa bartender 2022 – Andrew Watson, Norrköping

 

 

Pressrelease:

Andrew Watson från Norrköping är världens bästa bartender

Ett stort steg framåt för International Bartenders Association (IBA)

4-9 november anordnade International Bartenders Association (IBA) för 69 gången den årliga tävlingen World Cocktail Championship. 600 personer från 64 länder var samlade i Varadero, Kuba för att delta och titta på världens äldsta tävling för bartendrar.

Sveriges representerades av vinnaren från Årets Bartender (SM) Andrew Watson, från Norrköping.

I den första av tre deltävlingar kapades 64 tävlande ner till 15 med genomgående bedömning av en drink de blandat på scen.

Trotts vissa bakslag, så tog sig Andrew vidare till andra steget av tävlingen som bestod av teoriprov, smak och dofttest. Samt en snabbhets tävling, där de 15 tävlande skulle blanda fem drinkar så fort som möjligt, extra tid lades på för eventuella misstag. Andrew lyckades kamma hem segern i den sista deltävlingen och kan nu kalla sig världens snabbaste bartender.

Segern i snabbhet och de sammanlagda poängen i teori, smak och doftproven, tog Andrew vidare som en av fyra i den stora Superfinalen.

På fem timmar skulle han och de andra tre finalisterna komma på en helt ny drink på temat ”mitt Kuba” och med Havanna Club som huvudingrediens.

Andrew skapade drinken ”when north meets south” genom att infusera rom med bananblad han plockade från träden bredvid hotellets poolområde, kokade ett sockerlag på tallbarr från Sverige och ett saltlag med tonkabönor som han fick av en annan tävlande.

Och när de sammanlagda poängen av, presentation, teknik, utseende, doft och smak va sammanställa stod det klart att Andrew Watson från Norrköping stod som ensam vinnare av International Bartenders Associations tävling World Cocktail Championship och kan nu titulera sig som världens bästa bartender!

WCC har efter pandemin fått sig ett rejält ansiktslyft, med nya deltävlingar, regler och betydligt högre krav på kvalitet.

Att Andrew gick vidare redan i första ronden visar att IBA har tagit steget in i 2020-talet och att det hänger med i dagens drink trender. Andrews vinst är ett bevis på att standarden IBA och WCC har höjts.

Press@sbg.nu